Tsztelt Szakértő !
Szeretném a tanácsát kikérni,mert csináltattam ételintolerancia vizsgálatot,és sok mindenről kiderült,hogy pozitiv hatással van a szervezetemre !
30-tól pozitivnak számit, s az én eredméyeim:kazein 42,tehéntej 102,tojásfehérje 42,kecsketej 46,juh tej 36,árpa 54,kukorica 49,kuszkusz 41,lenmag 38,gliadin 51,maláta 32,búza 52, mogyoró 59,földimogyoró 42,pisztácia 37,vörös vesebab 30,fehér karóbab 34,zeller 37,retek 31,napraforgómag 44,élesztő /sör/46.Ezek a tilosak,és és még sok van határérték közelében.Rettentően tanácstalan vagyok,mert nagyon szerettem mindig is a tejet,sajtot,túrót,kenyeret,de most nem tudom már mit ehetek.
Ezzel kapcsolatban szeretném kérni a segitségét,illetve,ha van valamilyen kiadványuk,ami ebben segitene,megköszönném.
A facebookon is követem az oldalukat,de sokszor van olyan dolog benne,ami számomra/sajnos a lányomra is,mert ugyanezek majdnem neki is rosszak / nem fogyasztható.
Segitségét előre is tisztelettel köszönöm !
Kedves Parázs Miklósné!
Valószínűsítem, hogy egy IgG alapú étel intolerancia teszten vett részt. Abból is több típus létezik, van amelyik nagyon érzékeny és rengeteg élelmiszert kimutat, míg vannak pontosabb eredményt adók, ezeket eltérően is kell értékelni.
Panaszait nem írta, így nehéz véleményt mondani, fontos lenne tudni a korábbi betegségeit és egyéb vizsgálati eredményeit is.
Sajnos általános ajánlást nem tudok adni, de nem javaslom az összes pozitív kategóriába eső étel elhagyását. Viszont elsőre is szembetűnő a tej magas értéke, így elhagyása indokolt lehet néhány hónapra, ha ez önmagában megoldja a panaszait (amennyiben vannak), akkor további korlátozásra nincs szükség.
Ha panaszai súlyosak, vagy továbbra is fenn állnak, akkor forduljon az Allergiaközpont gasztroenterológusaihoz, akik célzott vizsgálatokkal és azok kiértékelésével tudnak segíteni.
Üdvözlettel:
Varga Dóra, dietetikus