Kedves Krisztina!
Mindenképpen javaslok egy személyes dietetikai konzultációt, mivel több olyan betegsége is van (Crohn, laktóz intolerancia), melynek a diétáját az egyéni tolerancia határozza meg.
Gyulladásos bélbetegségek esetén általában problémát okoznak:
- az apró magvas gyümölcsök (málna, eper, ribizli stb), néha még az alma héja is, ilyenkor érdemes a gyümölcsöket meghámozva, esetleg kompót formájában fogyasztani
- hüvelyesek, ebben az esetben javasolt főtt, összeturmixolt és átpasszírozott formában enni őket, hiszen így a rost tartalmát teljesen ki tudjuk szűrni
- teljes kiőrlésű, korpás pékáru helyett inkább félbarna, fehér változat javasolt
- zsíros, fűszeres ételek rendszerint nehezen tolerálhatóak ebben a diétában, ilyenkor mindenből zsírszegény/light változatot érdemes vásárolni, teflon edényben, alufóliában készíteni az ételeket
- kerülendő: szénsavas üdítő, tea, kávé, alkohol
- tej fogyasztása is problémát okozhat, de nem biztos, hogy a sajt, túró, joghurt is problémát okoz
A glutén intoleranciának van egyértelmű diétája, mely alapján el kell kerülni a búza, rozs, árpa, (zab) és az ezekből készülő ételeket. Az alap élelmiszerek (búza, rozs, árpa, zab kivételével) gluténmentesnek tekinthetőek pl.: mirelit zöldborsó, natur joghurt, de ha már vmi plusz ízt hozzárakott az élelmiszeripar, akkor mindenképpen ellenőrizni kell a címkén, hogy tartalmaz-e glutént az adott termék.
Javaslom Önnek a Mentes és Finom facebook csoportunkat, ahol sok hasznos információt megtalálhat a glutén érzékenységgel, laktóz intoleranciával kapcsolatban.
Üdvözlettel:
Varga Dóra